Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu
AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Gazze’de prematüre doğan ve kuvözde yaşam desteğine ihtiyaç duyan bebekleri Türkiye’ye getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Genel Kurul’da gündem dışı konuşmaların ardından grup başkan yardımcıları gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Saadet Partisi Kümelenme Başkanvekili İsa Messi Şahin, Hrant Dink cinayetinin tutsağı Ogün Samast’ın serbest bırakıldığını hatırlatarak, “Cinayet işleyen ve toplumsal barışımızı hedefleyen bir kişi, toplumla bütünleşmeye hazır olduğu ve toplumla bütünleşmeye hazır olduğu gerekçesiyle serbest bırakılır. Davranışları iyi ama eline silah almayanlar serbest bırakılmıyor. Biz bu çelişkiyi kabul etmiyoruz.” “İtiraz ediyoruz, bu haksızlıklara karşı çıkıyoruz.” dedi.
“Toplumsal duyarlılık ön planda tutulmalı”
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Samast’ın tahliyesine ilişkin, “16 yıldan fazla bir süre sonra tahliye veya iyi hal esasına dayalı şartlı tahliye meselesinin ceza kanunumuzu, Ceza Kanunumuzu etkilediği görülüyor ve anlaşılıyor. Usul ve icra kanunları.” “Yeni bir değerlendirme yapmamıza ve düzenleme yapmamıza olanak sağlayacak.” söz konusu.
Dink’i anan Dervişoğlu, karanlık amaçlara hizmet eden cinayetlere ilişkin toplumsal bilincin ön planda tutulması gerektiğini söyledi.
Almanya’nın en fazla sığınma talebinin Türkiye’den geldiğini açıkladığını belirten Dervişoğlu, ekim ayında 9 bin Türk vatandaşının Doğu Avrupa sınırlarından yasa dışı yollardan Almanya’ya giriş yaptığını ve sığınma talebinde bulunduğunu belirtti. Dervişoğlu, “Türkiye’yi, iç savaşların yaşandığı Suriye ve Afganistan’la sığınma talepleri açısından aynı kefeye koyan bir siyasi irade, elbette ülkemizi yeni yüzyıla taşıyamaz.” değerlendirmesini yaptı.
“BM’nin tüm organları yeniden yapılandırılmalı”
MHP Kümelenme Başkanvekili Erkan Akçay, Birleşmiş Milletler’in (BM) dünyada barış ve güvenliği sağlamak, adaletsizliği ortadan kaldırmak amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, “Bugün itibarıyla BM, çıkarlara hizmet eden bir yapıya bürünmüştür. 5 daimi üyeden oluşan ve dünyanın başka yerlerinde yaşanan vahşetlere seyirci kalmaya devam eden Güvenlik Konseyi (BMGK) öncelikle “BM dahil olmak üzere BM’nin tüm organları yeniden yapılandırılmalıdır.” dedi.
BM’deki tüm ülkelerin BMGK’de dönüşümlü olarak temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Akçay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkün” dediğini söyledi. Mücadelenin arkasında BMGK’nın daha kapsayıcı, adil, demokratik ve şeffaf bir yapıya dönüşmesinin yattığını ve bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Kürt pastası tartışması
HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Samast’ın serbest bırakılmasının önemsiz bir mesele olmadığını belirtti.
Beştaş, “Dink cinayeti organize cinayettir, faillerin serbest bırakılması da organize tahliyedir. Ne yazık ki Dink cinayetine giden süreçte, örgütlenme girişiminde ve yaratılan karanlık iklimde örgütü görmek mümkün. O süreçte bugün Ogün Samast tahliye edildi.” söz konusu.
Son zamanlarda “Kürt böreği mi, küt böreği mi?” sorusu soruluyor. Beştaş, “küt böreği” şeklinde bir tartışma yaşandığını, bir pastacılık zincirinin bu böreği “küt böreği” adı altında sunduğunu söyledi.
Böreğin adının “Kürt böreği” olduğunu belirten Beştaş, “Kürt böreği Kürt böreğidir. Irkçılık ve lezzet bir arada olan şeyler değildir. Çekin elinizi bu böreğinden. Madem bu kadar ırkçısınız yemeyin.” ” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Beştaş’ın sözlerine, “Irkçılığı yapan sizsiniz. İlk defa duyuyorum.” Cevap verdi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e, “Sayın Önder, o böreği istiyoruz.” Daha sonra Akçay, “Kürt böreği, Arnavut böreği, Çerkez tavuğu da yeriz ama ben ilk defa duydum” dedi. dedi.
HEDEP’ten Beştaş da bir dahaki sefere börek getireceğini belirtti.
Önder, “Belli bir yaşa kadar yediğimiz, belli bir yaştan sonra yemediğimiz şeyler bizi ayakta tutuyor. ‘Sözde Kürt böreği’ diyebilirlerdi ama Allah razı olsun, ‘kut’ dediler ‘ Tekrar.” dedi.
“TBMM bunu görmezden gelmeye devam ediyor”
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da “TBMM’nin görmezden geldiği yargı ve devlet krizinin” 8’inci gününde olduklarını, arkadaşlarının Meclis’i terk etmeme eylemini sürdürdüğünü söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sorunu görmezden gelmeye devam ettiğini öne süren Günaydın, “Meclis Başkanı var, başkan yardımcıları var, grup başkan yardımcıları var, milletvekilleri var ama biz bunun altında konuşma yapmaya devam ediyoruz” dedi. başlık.” söz konusu.
Türkiye’de vatandaşların geçim sorunu yaşadığını belirten Günaydın, “Bu ülkede 16 milyon emeklinin en az yarısı 7 bin 500 lira ve altında maaşlarla geçinmeye çalışıyor. İktidar milletvekilleri ise ‘Evet’ dedi. 7 bin 500 liranın üzerindeki maaşlarını bağışlamaya ve aylık 7 bin 500 lira ödemeye teşvik ediliyoruz.” “1500 lirayla geçinmenizi rica ediyorum. Belki o zaman emeklilerin yaşadığı bu acı durumu size anlatabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.
Gazzeli bebekler için çabalar
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın gözetiminde 27’si kanser hastası ve 13’ü refakatçi olmak üzere toplam 40 Gazzeli’nin Türkiye’ye getirildiğini hatırlattı.
Türkiye’nin Gazze’ye gönderdiği yardımlara değinen Usta, “Bundan sonraki hedefimiz ve adımımız orada erken doğan ve kuvözde yaşam desteğine ihtiyaç duyan bebekleri Türkiye’ye getirmek. Bakanlığımız onlara yaşam hakkı sunmak için çaba gösteriyor. ve yaşam şansı.” dedi.
Samast’ın serbest bırakılmasına yönelik eleştirilere de değinen Usta, Dink’in Türkiye’ye değer katan değerli bir insan olduğunu söyledi.
Konunun hukuk çerçevesinde ele alınması gerektiğini vurgulayan Usta, şöyle konuştu:
“Hrant Dink’in katilinin serbest bırakılmasından dolayı hükümeti suçlamayı doğru bulmuyorum. İnfazı devam ederken kontrollü özgürlük hakkı 19 Şubat 2022’de sona ermiş olmasına rağmen işlediği kabahatler nedeniyle kontrollü özgürlükten yararlanamadı. Cezaevinde işlenen suç ve durumu. 19 Ocak 2023 ve 13 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılan değerlendirmelerde yeniden şartlı tahliyeye hak kazandığı görüldü. Bulunamadı ve tahliyesi yasal süre olan 15 Kasım 2023’e ertelendi. Burada tamamen hukuki bir süreç takip edildi, hukuki süreç nedeniyle ertelenebilecek tüm durumlar hayata geçirildi ve en son tarih olan 15 Kasım 2023’te süresiz tahliyesi gerçekleşti.”