Galaksinin dışından gelen ‘açıklanamayan’ bir sinyal keşfedildi
Polly Thompson*
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ndeki (NASA) gökbilimciler, galaksimizin dışından gelen ve açıklayamadıkları şaşırtıcı bir ‘sinyal’ keşfettiler. Bilim insanları, gizemli sinyali fark ettiklerinde Fermi Gama-ışını Uzay Teleskobu’ndan elde edilen 13 yıllık verileri inceliyorlardı. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Francis Reddy, “Bu, galaksimizin dışında şaşırtıcı ama henüz açıklanamayan bir unsurdu” dedi.
Güçlü teleskoplar, gözümüzün görebildiğinden binlerce ila yüz milyarlarca kat daha büyük, enerjik ışık patlamaları olan gama ışınlarını tespit edebilir. Çoğunlukla yıldızlar patladığında veya nükleer bir patlama meydana geldiğinde ortaya çıkarlar. Ekip bambaşka bir şey ararken alternatif bir sinyalle karşılaştı.
TESADÜFİ BİR KEŞİF
Maryland Üniversitesi ve NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden kozmolog Alexander Kashlinsky, bulgularını Amerikan Astronomi Topluluğu’na sunarak, “Bu tamamen tesadüfi bir keşif” dedi. “Gökyüzünde aradığımızdan farklı bir bölgede, aradığımızdan çok daha güçlü bir sinyal keşfettik.” bilgisini paylaştı.
Bilim insanları, ‘kozmik mikrodalga arka planı’ veya kısaca ‘CMB’ olarak bilinen, ilk atomları oluşturmak için gereken en eski gama ışını elementlerinden birini arıyorlardı. CMB, bir ucunun diğerinden daha sıcak ve ağır olduğu ‘dipol’ bir yapıya sahiptir. Gökbilimciler genel olarak Güneş Sistemimizin hareketinin bu yapıyı oluşturduğunu düşünüyor.
Ancak bundan ziyade araştırmacılar, şimdiye kadar tespit ettikleri en enerjik kozmik parçacıkların bazılarını içeren, bir taraftan gelen, açıklanamayan bir elementin yaydığı sinyalle hemen hemen aynı büyüklükte bir sinyal keşfettiler. Goddard astrofizikçisi Chris Shrader, “Bir gama ışını dipolü keşfettik” dedi. “Ancak zirvesi güney gökyüzünde, CBM’lerden uzakta ve büyüklüğü bizim devinimden beklenenden 10 kat daha büyük” dedi.
Bulguları detaylandıran makale Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı.
2017’DE KEŞFEDİLEN BİR KAYNAK İLE İLETİŞİM OLABİLİR
Bilim insanları, keşfin 2017 yılında Arjantin’deki Pierre Auger Gözlemevi tarafından gözlemlenen kozmik bir gama ışını kaynağıyla bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Benzerlikleri göz önüne alındığında, gökbilimciler bu iki olgunun tanımlanamayan tek bir kaynaktan çıkmış olabileceğine inanıyor. Gizemli kaynağı keşfetmeyi veya her iki unsur için alternatif açıklamalar geliştirmeyi umuyorlar.
NASA’nın şaşırtıcı keşfi, gökbilimcilerin dipol yapısının nasıl oluştuğuna ilişkin görüşleri doğrulamasına veya bunlara meydan okumasına yardımcı olabilir.
Ortak yazar Fernando Atrio-Barandela, “CMB dipolünün büyük boyutu ve yönüne ilişkin tartışma, evrenin çok erken dönemlerinde, muhtemelen saniyenin trilyonda birinden daha genç bir zamanda işleyen fiziksel süreçlere bir bakış atmamızı sağlayabilir” dedi. araştırma makalesinden.
*Gazeteci
Yepyeni yazı Business Insider sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)