Çanakkale’deki orman yangını sonrası köylüler yaşadıklarını anlattı
Yangından etkilenen köylüler yaşadıklarını anlattı
Çanakkale’deki orman yangınlarının ardından etkilenen köylerde hayat normale dönmeye başladı.
ÇANAKKALE Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde 16 Temmuz Pazar günü çıkan orman yangını, 52 saat sonra kontrol altına alındı. Gruplar bölgede soğutma çalışmalarını sürdürürken, yangından etkilenen köylerde hayat normale dönmeye başladı. Yangının çıktığı ilk gün tedbir amaçlı boşaltılan Kemel köyü sakinleri yaşadıklarını anlattı.
Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde 16 Temmuz’da başlayan orman yangını, 52 saat sonra kontrol altına alındı. Yangına 9 uçak, havadan 22 helikopter, 78 sprinkler, 9 ilk müdahale aracı, 25 su ikmal aracı ve 900 işçi ile karadan müdahale edildi. Gruplar bölgede soğutma çalışmalarını sürdürüyor. 8 köyü etkileyen yangının ardından köylerde hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Yangın sırasında tedbir amaçlı boşaltılan 6 köyde vatandaşlar evlerine dönerek günlük işlerini yapmaya başladı. Yangından etkilenen köylerin ortasında bulunan Kemel köyü sakinleri yaşananları anlattı.
Kemel köyünden Sedat Mandacı, orman yangınının Kızılkeçili tarafından geldiğini belirterek, “Ateş yarım saat içinde üzerimize geldi. Buğday tarlaları, küçükbaş hayvanlar ve çatılar yandı. Perişan haldeydik. Şükürler olsun ki yandık. kurtardı. Allah bir daha yaşatmasın. Devletimize ve milletimize zarar vermesin” dedi.
Hayvancılık ve çiftçilik yapan Vedat Yongacı, “Yangın hepimizi mahvetti. 1500 civarında balyam vardı. Yandılar. Biraz arpa buğday vardı gittiler. 60 tane büyükbaş hayvanımız vardı. Yapacak bir şey yok. Ellerine sağlık. Yetkililer ellerinden geldiğince yardımcı olursa çok seviniriz. Elektrik direklerim yanmıştı. Şu an elektriğimiz yok” dedi.
Kemel köyünden Hüseyin Yeni, “Pazar günü öğleden önce saat 16.30’da Kızılkeçili yakınlarında dumanlar yükselmeye başladı. Akşam namazına kadar gelip buradan geçti. Ertesi gün köyün üst kısımları yandı. Dumanlar geldi, bunaldık köyden çıktık zeytinim yandı cevizler dağlandı’ diye konuştu.
Köylülerden Zekeriya Demirel, “Bana bir zararı yok. 3 gün 3 gece uyumadım. Bu gece bir modül uyuduk. Kahvaltı yaptım buraya geldim. Her zamanki gibi bütün köyü etkiledi. .Komşu kayıplar verdi.Damlar,samanlar,toprak,buğday arpalar yandı.Köylü ve komşular olarak acılarına ortak oluyoruz.Acılarına ve kederlerine ortak oluyoruz.Evlerimiz ormana dayalı olduğu için doğal olarak çok panik yaptık. ataklar ve panik.İnşallah devlet bütün imkanlarını kullandı.Devlet de millet de elinden geleni yaptı.Bu mevsimde bu ateşi yakana Allah nazarlardan eylesin, Allah bilir. Yok öyle bir şey, memleketi ateşe verir.” Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi’nde.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile AFAD yetkilileri de bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı. İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Merkezi ekipleri, yangından etkilenenlerin sağlık denetimlerini yapıyor.